Ik wil beginnen met vapen!

Maar waar moet ik beginnen?
Er zijn zoveel verschillende e-sigaretten, vloeistoffen en diverse prijsklassen.

Als je wilt beginnen met vapen ben je bij E-liquidMania aan het juiste adres. Wij hebben diverse startersets en veel verschillende e-liquids in het assortiment.

*Let op: Wij raden enkel aan om gebruik te maken van een e-sigaret wanneer je wilt stoppen of minderen met roken. Ben je geen roker dan raden wij het af om te starten met vapen.*

Om je een beetje op weg te helpen hebben wij onderstaande blog opgesteld om de verschillen uit te leggen zodat je een bijpassend apparaat en e-liquid kunt vinden.

Daarom hebben we de blog opgedeeld in zeven categorieën:
Snel naar je onderwerp?

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret, ook wel elektronische sigaret genoemd, is een apparaat dat e-liquid verhit wat uiteindelijk geïnhaleerd kan worden. De naam e-sigaret is ontstaan omdat het apparaat een soortgelijke ervaring moest bieden als het roken van tabak, zoals shag en sigaretten.

Echter zijn er tegenwoordig diverse varianten en verschillende inhalatie-opties waardoor een e-sigaret bijvoorbeeld ook als alternatief voor de waterpijp gebruikt kan worden.

Waar bestaat een e-sigaret uit?
Een e-sigaret is opgebouwd uit verschillende onderdelen. De onderdelen die bijna iedere e-sigaret bevat zijn:

Batterij

De batterij is het onderdeel wat zorgt voor de stroom om de coil te kunnen verhitten. Een batterij vind je in verschillende formaten en worden op verschillende manieren gebruikt. Zo zijn er batterijen die direct op een clearomizer gedraaid kunnen worden en batterijen die in een zogenaamde boxmod geplaatst worden.

Een batterij die direct op een clearomizer gedraaid kan worden kunnen gebruik maken van twee aansluitingen. De twee aansluitingen die gebruikt worden zijn 510 en EGO aansluiting.

EGO batterij

Een clearomizer die een EGO aansluiting heeft maakt veelal gebruik van een penvormige batterij. De EGO aansluiting zit bovenop de batterij verwerkt en heeft schroefdraad aan de bovenkant van de aansluiting zitten. Clearomizers met een EGO aansluiting hebben schroefdraad in de binnenkant verwerkt zitten waardoor de clearomizer over de aansluiting valt.

510 aansluiting in de EGO aansluiting 

Een EGO aansluiting heeft ook schroefdraad aan de binnenzijde verwerkt zitten waardoor clearomizers met een 510 aansluiting ook gebruikt kunnen worden op een EGO batterij. Wanneer je deze combinatie gebruikt is de plaatsing van de clearomizer wat hoger waardoor je het schroefdraad aan de buitenkant van de EGO aansluiting altijd ziet zitten.

Wanneer je een EGO clearomizer gebruikt wordt het schroefdraad over de batterij gedraaid waardoor het een slanke uitstraling heeft. Een EGO batterij heeft vaak een vuurknop verwerkt waardoor je het apparaat direct kunt gebruiken.

Doordat de batterijen die gebruik maken van een EGO aansluiting relatief slank zijn is de capaciteit wel vaak wat beperkter ten opzichte van 510 batterijen.

510 batterij

De 510 batterij vind je in veel verschillende varianten en formaten terug. Dit heeft voornamelijk te maken met de diameter van de gewenste clearomizer. Ook hebben de batterijen met een 510 aansluiting veelal een knop, waardoor hij direct gereed is om te gebruiken. De knop wordt vaak gecombineerd met een LED-indicator. Deze LED-indicator laat door middel van verschillende kleuren zien wat de huidige capaciteit van de batterij is.

De 510 aansluiting is anders dan bij EGO batterijen. Hierbij is het schroefdraad verwerkt in de binnenkant van de batterij, op deze manier draai je de clearomizer in de batterij.

Het grote voordeel van de 510 aansluiting is dat het een universele aansluiting betreft: vrijwel iedere clearomizer die hedendaags te verkrijgen is maakt gebruik van deze aansluiting.

MOD batterijen

Naast batterijen die voorzien zijn van een knop, wordt er tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van zogeheten MOD batterijen. MOD batterijen zijn oplaadbare lithium-ion batterijen die voornamelijk in twee formaten te verkrijgen zijn. In e-sigaretten worden de types 18650 en 21700 gebruikt. De meest gebruikte is de 18650 mod batterij, welke geplaatst kan worden in een boxmod.

Wat is een boxmod?

Een boxmod is simpel gezegd een box of een doosje waarin de MOD-batterijen worden geplaatst.   De boxmod heeft veelal de vorm van een doosje met daarin elektronica verwerkt, waarin één of meerdere verwisselbare batterijen passen.

Met de elektronica in een boxmod kun je diverse instellingen toepassen waardoor je een eigen dampervaring kunt creëren. De instellingen die je kunt aanpassen hebben invloed op de wattage, temperatuur of tijdsduur van het vuren.

💡 Daarnaast zorgt de elektronica in een boxmod ervoor dat de batterijen beveiligd zijn tegen teveel ontlading, kortsluiting en meer. 

Een batterij opladen

Het opladen van een 510 batterij gaat meestal via een micro-USB kabel of de nieuwere USB-C aansluiting. De EGO-batterijen worden meestal opgeladen via een meegeleverde EGO-USB kabel.

Het opladen van een MOD batterij gaat op een andere manier. Een MOD batterij kan worden opgeladen in de boxmod, die vaak een micro-USB aansluiting heeft. Echter is het raadzaam om MOD batterijen op te laden via een externe oplader.

Een externe mod batterijlader wordt gebruikt om de levensduur van de batterijen en die van de boxmod te verlengen. Daarnaast kan een externe oplader vaak meerdere batterijen te gelijk opladen.

Wat is een clearomizer?

Een clearomizer wordt ook wel tank genoemd, dit is het onderdeel waar de e-liquid in gaat. De clearomizer is niet meer dan een reservoir, waar de coil in zit. 

Clearomizers zijn er in verschillende vormen, maten en met diverse inhalatie-mogelijkheden te verkrijgen. Om na te gaan welke clearomizer het beste bij je past is voornamelijk de gewenste manier van inhalatie van belang.

MTL & DL clearomizers

De clearomizers zijn grofweg te verdelen in MTL (Mouth-to-Lung) & DL (Direct Lung) varianten.
  • Mouth-to-Lung: Bij deze manier wordt de damp vacuüm via de mond naar de longen geïnhaleerd. Dit is te vergelijken met het roken van traditionele tabak, zoals sigaretten.
  • Direct Lung: Hierbij wordt de damp direct naar de longen geïnhaleerd. Deze manier van inhaleren is te vergelijken met het roken van een waterpijp.
Het verschil van inhaleren wordt bepaald door verschillende factoren van een clearomizer. De luchttoevoer (airflow) en de Ohm-waarde van een coil zijn de belangrijkste kenmerken.

MTL clearomizer

De airflow van een MTL clearomizer is veel strikter dan een DL clearomizer. Zodoende is het inhaleren wat zwaarder en is de dampproductie geringer. De Ohm-waarde van een MTL coil is vaak 1.0 Ohm of hoger.

DL clearomizer

Bij een DL clearomizer is de airlfow juist erg ‘open’ waardoor er veel lucht aangezogen kan worden. Op deze manier is het produceren van meer damp wat makkelijker. De coils van een DL worden vaak aangeduid als Sub-Ohm. Sub-Ohm wil zeggen dat de Ohm waarde van een coil lager is dan 1.0.

Aansluiting van een clearomizer

Een clearomizer kan op twee manieren aangesloten zijn op de batterij. Dit is de universele ‘510’ aansluiting en de EGO aansluiting. De 510 aansluiting heeft een schroefdraad aan de onderkant van de clearomizer waarmee je de clearomizer in het batterijgedeelte draait.

Een EGO clearomizer heeft een thread aan de binnenkant van de clearomizer waardoor je de clearomizer over de batterijaansluiting draait.

Het vullen van een clearomizer

Naast de airflow en de aansluiting is een belangrijk kenmerk van een clearomizer de manier van vullen. Dit kenmerk wordt ook vaak onderverdeeld in twee categorieën, namelijk:
  • Topfill: Topfill is de manier van vullen via de bovenkant van een clearomizer. Het bovenste gedeelte van een clearomizer kan in veel gevallen worden losgedraaid (als een dop) of opzij worden geschoven.
  • Bottomfill: Bij Bottomfill wordt de clearomizer gevuld via de onderzijde van de clearomizer. Hierbij wordt de onderkant van de clearomizer los gedraaid en kan het reservoir ondersteboven worden gevuld.

Coil

Een coil is het verdampingselement wat er voor zorgt dat de vloeistof wordt omgezet in damp. 
De coil is veelal een gloeispiraal met daaromheen katoen. Het katoen zorgt ervoor dat de vloeistof wordt opgenomen vanuit het reservoir in de coil.

De gloeispiraal van een coil wordt verwarmd door de stroom, die wordt geleverd door de batterij.
Dit gebeurt op eenzelfde manier als bij een gloeilamp. De stroom loopt in een spiraal door de gloeidraad, die hierdoor warmer wordt. Daardoor wordt vloeistof in katoen verdampt.

Verschillende soorten coils

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende soorten clearomizers te verkrijgen, waardoor er ontzettend veel verschillende type coils beschikbaar zijn.

Het verschil in de coils zit hem in het formaat, type draad en de opbouw van de coil.
Zo zijn er kleine coils beschikbaar waarvan de weerstand van de draad erg hoog is, deze zijn meestal geschikt in MTL-clearomizers.

Daarnaast zijn er grotere coils beschikbaar die doorgaans in Sub-Ohm clearomizers worden gebruikt. Naast het grotere formaat van deze coils is de weerstand van de gloeidraad lager waardoor de batterij meer stroom moet leveren om de gloeidraad te verwarmen. 

De combinatie van een grotere oppervlakte gloeidraad én meer kracht van de batterij zorgt voor een dikkere en vollere dampproductie.

Driptip

De driptip is het mondstuk van een e-sigaret. De driptip zit in de bovenkant van de clearomizer bevestigd en is vaak verwisselbaar.

Driptips zijn er in diverse vormen, materialen en kleuren te verkrijgen. Echter zijn de meeste driptips uitgevoerd met 510 of 810 aansluiting.

510-aansluiting driptip

De 510-aansluiting is de meest gebruikte aansluiting en is qua diameter wat kleiner en wordt daardoor in de meeste MTL (mouth-to-lung) clearomizers gebruikt.

810-aansluiting driptip

De 810-aansluiting is een bredere aansluiting die voornamelijk wordt gebruik bij grotere Sub-Ohm clearomizers, voor meer damp door te voeren.

Wat is een coil?

Een coil is het verdampingselement van een e-sigaret.
De coil bestaat in veel gevallen uit een spoel met katoen daaromheen. De spoel is een gloeidraad welke wordt verwarmd door de kracht van de batterij. Het katoen houdt het vloeistof vast waardoor de verdamping kan plaatsvinden.

Gloeidraad in een coil

Het gloeidraad in een coil bestaat uit een draadsoort. Er zijn verschillende draadsoorten te verkrijgen met ieder een eigen kenmerk.

Type draadsoorten die onder andere te verkrijgen zijn:
  • Kanthal 
  • Stainless steel 
  • Nikkel
  • Titanium

Kanthal

Kanthal is veruit de meest gebruikte draadsoort. Dit komt mede door de snelle opwarmtijd van het draad en de volle dampproductie. In tegenstelling tot Nikkel en Titanium kan Kanthal enkel worden gebruikt in wattagemodus en dus niet in temperatuur-gereguleerde modus.

Stainless steel 

Stainless steel draad wordt ook wel aangeduid als SS316 en heeft een zeer lange levensduur.
Daarnaast is stainless steel draad de enige draadsoort die zowel te gebruiken is in wattage modus als in temperatuur gereguleerde modus.

Nikkel (Ni200)

Nikkel draad kan enkel worden gebruikt in temperatuur-gereguleerde modus. Bij vele boxmod’s kan geselecteerd worden voor Ni200 waarbij het aantal graden ingevoerd kan worden. Het kenmerk van Nikkel is dat de weerstand van het draad erg laag is waardoor je een subtiele en koele damp creëert. 

Titanium (Ti)

Ook kan titanium draad alleen gebruikt worden in temperatuur-gereguleerde modus. Net als nikkel heeft titanium een relatief lage weerstand waardoor je ook een koele dampervaring ervaart.

Het nadeel van titanium is dat de temperatuur niet te hoog mag oplopen. Bij een te hoge temperatuur bestaat de kans op Titaniumdioxide wat zeer schadelijk is.

Levensduur van een coil

De levensduur van coil is niet op voorhand te bepalen. Het hangt van verschillende factoren af wanneer een coil aan vervanging toe is.

De levensduur van een coil hangt af van:
  • Intensiteit van het gebruik
  • Weerstand van de coil (Ohm waarde)
  • Type e-liquid dat gebruikt wordt

Intensiteit van het gebruik

De levensduur van een coil wordt onder andere beïnvloed door de intensiteit van het gebruik. Wanneer de coil veel gebruikt wordt is de levensduur korter dan een coil die eens per dag in gebruik wordt genomen.

Weerstand van de coil

Ook heeft de weerstand van de coil invloed op de levensduur. Coils die veel damp produceren gaan minder lang mee dan coils die minder damp produceren. 

Dit is ook te herleiden aan de Ohm waarde van een coil. Een coil met een lagere Ohm waarde zal minder lang mee gaan dan een coil met een hogere Ohm waarde.

Type e-liquid

Naast het gebruik en weerstand van een coil heeft ook het type e-liquid invloed op de levensduur van een coil. E-liquids met een hoger gehalte VG (Vegetable Glycerine) laten doorgaans meer vuil achter op een coil dan e-liquids die meer PG (Propyleen Glycol) bevatten.

💡 Naast de VG-waarde kunnen ook de smaakstoffen de levensduur beïnvloeden. Zo zorgen zoete smaakstoffen voor meer aanslag op de coil waardoor de coil eerder aan vervanging toe zal zijn.

Gemiddelde levensduur van een coil

Gemiddeld is de levensduur van een coil 1 tot 3 weken. Dit hangt af van de intensiteit waarin de coil gebruikt wordt. Als de e-sigaret en coil veelvuldig wordt gebruikt dient deze eerder vervangen te worden dan wanneer je de e-sigaret slechts sporadisch gebruikt.

Wanneer moet ik een coil vervangen?

Een coil hoeft pas vervangen te worden als de smaak van een e-liquid niet meer lekker is of als je een verbrande smaak ervaart. 

Daarnaast is het verstandig om de coil te vervangen als het katoen van de coil donkerbruin kleurt of als de dampproductie sterk afneemt. 

Wil je meer weten over het vervangen van een coil?
Kijk dan ook eens op de pagina:

Wat is MTL en DL?

Elektrische sigaretten zijn tegenwoordig in diverse formaten, vormen, prijsklassen maar ook inhalatie-mogelijkheden te verkrijgen. De inhalatie-mogelijkheden kun je vrijwel altijd onderverdelen in MTL & DL.

Maar wat is nou precies het verschil tussen de twee inhalatie opties?

MTL - Mouth to Lung

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden inhaleer je de damp bij MTL eerst vacuüm in de mond waarna de damp wordt doorgetrokken naar de longen.
De MTL inhalatie is te vergelijken met het roken van een ‘normale’ sigaret of shag,

De luchttoevoer van een MTL e-sigaret of clearomizer is relatief gesloten waardoor het nemen van een hijs enigszins zwaar kan zijn. Daarnaast is er door de geringe luchttoevoer een mindere dampproductie dan bij DL-inhalatie.

Wat is een MTL-vape?

Een MTL-vape is een clearomizer of e-sigaret waarbij de luchttoevoer relatief gesloten is. Daarnaast zijn de coils wat kleiner van formaat en is de Ohm-waarde hiervan vaak hoger dan 1.0 Ohm. 

Door de hogere Ohm-waarde is de dampproductie kleiner maar daardoor is ook het batterijverbruik een stuk lager. Hierdoor zijn MTL-vapes vaker uitgevoerd met een kleinere accucapaciteit.

DL - Direct Lung

In tegenstelling tot MTL, wordt bij DL-inhaleren de damp direct naar de longen getrokken. Het dampen van een DL-vape is te vergelijken met het roken van een waterpijp.

Om direct de damp door te kunnen trekken naar de longen is de luchttoevoer van een DL-vape meer open dan bij een MTL-vape. Op deze manier kan er meer lucht door de coil stromen en ontstaat er meer dampproductie.

Wat is een DL-vape?

Een DL-vape is elektrische sigaret waarvan de luchttoevoer erg open is. Doordat er veel luchtdoorstroming plaatsvindt kunnen grotere dampwolken gecreëerd worden. Naast de luchtstroom zijn de coils van een DL-vape groter. Door het grotere formaat van een coil is ook het oppervlakte katoen wat wordt verhit groter. Ook dit kenmerk zorgt voor een vollere dampproductie.

Heeft mijn e-sigaret onderhoud nodig?

Een e-sigaret heeft gelukkig niet veel onderhoud nodig. Echter om een optimale dampbeleving te behouden is het aan te raden om de verschillende onderdelen goed schoon te houden en de coil tijdig te vervangen.

Om de dampervaring optimaal te houden hebben wij in het kort uitgelegd wat je hiervoor dient te doen:

Hoe moet ik mijn e-sigaret schoonmaken?

Zoals met vele elektronische apparaten het geval is, dien je jouw e-sigaret ook een beetje aandacht te geven. Zo is het van belang om met enige regelmaat het tankgedeelte / clearomizer schoon te spoelen en de contactpunten van de batterij schoon te houden. 

⚠️ Belangrijk! De coil kan niet op dezelfde wijze gereinigd worden.

Het schoonmaken van de clearomizer kan op twee manieren:

  • Water / Alcohol: De onderdelen van de clearomizer kunnen in veel gevallen losgedraaid worden en kunnen geweekt worden in een bakje met lauw/warm water. Maar een betere manier is schoonmaken met wodka: een goedkope blanke wodka variant volstaat meer dan prima.
  • Ultrasoon-reiniger: Naast de onderdelen te laten weken kan er ook gebruik gemaakt worden van een ultrasoon-reiniger. Met een ultrasoon-reiniger worden met name de metalen onderdelen zeer goed gereinigd.

Nadat je de onderdelen schoon hebt gemaakt, is het van belang dat de onderdelen goed droog worden. Je kunt hiervoor droog keukenpapier gebruiken, maar dit kan ook door alles gewoonweg te laten drogen.

Hoe vaak moet ik mijn e-sigaret schoonmaken?

Er is geen directe richtlijn hoe vaak een e-sigaret schoon gemaakt moet worden. Wij raden aan om de onderdelen van een e-sigaret om de week of om de twee weken te reinigen. Echter kun je de onderdelen van een e-sigaret ook schoonmaken als de coil vervangen dient te worden.

Kan ik een coil schoonmaken?

Het antwoord op de vraag kan ik een coil schoonmaken is: ja!
Het schoonmaken van een coil kan op 2 manieren:

Coil reinigen met water

De coil kan na het verwijderen in een kommetje met water worden gelegd voor een langere periode. Op die manier heeft de coil en het katoen voldoende de tijd om het vuil los te weken. Wij adviseren om de coil minimaal 24 uur te laten weken.

Coil reinigen met alcohol 

Een andere manier is het gebruik van alcohol. Alcohol zorgt namelijk voor ontsmetting en het losweken van vuil in het katoen. Laat ook de coil in dit geval ongeveer 24 uur in een bakje rusten. Wanneer je de coil wilt schoonmaken met alcohol kun je daar blanke wodka voor gebruiken.

Coil laten drogen

Na het weken van de coil is het raadzaam om ook weer de coil 24 uur te laten drogen. Hierdoor heeft het katoen lang genoeg de tijd om volledig op te drogen.

Wanneer moet ik de coil van mijn e-sigaret vervangen?

De coil van een e-sigaret moet vervangen worden als de smaak minder wordt, de inhalatie stroever gaat, of als de coil droog gevuurd is en verbrand smaakt.

Na verloop van tijd blijven er e-liquid resten achter in het katoen van de coil. Door het achterblijvende vuil op het katoen wordt de smaak na een tijdje minder intens. 

Wanneer de e-liquid resten zich meer en meer ophopen, kan dit ook invloed hebben op de luchtdoorstroming. Daarnaast kan het ook voorkomen dat je niet op tijd het reservoir hebt gevuld met e-liquid en het katoen droog gevuurd wordt. Al deze gevallen is het aan te raden om de coil te vervangen.

Levensduur van een coil

De gemiddelde levensduur van een coil bedraagt tussen 1 tot 3 weken gebruik. Dit is afhankelijk van het type e-liquid en gebruik. E-liquids met een hogere VG waarde en zoetere liquids zorgen voor relatief veel vuilophoping. Ook het gebruik van de e-sigaret heeft invloed op de levensduur van een coil. Een coil die veelvuldig gebruikt wordt kan al eerder aan vervanging toe zijn dan een coil die sporadisch in gebruik genomen wordt.

Wat is een e-liquid?

Een e-liquid is de vloeistof die wordt gebruik in een elektrische sigaret om verdamping te creëren.
Een clearomizer of pod-reservoir dient gevuld te worden met vloeistof waarna verdamping kan plaatsvinden. 

Een e-liquid is in tegenstelling tot traditionele tabak dat wordt verbrand een vloeistof die verdampt wordt. Daarnaast zijn e-liquids te verkrijgen in ontzettend veel verschillende smaken. Bij E-liquidMania hebben wij inmiddels meer dan 400 verschillende smaken.

Waar bestaat een e-liquid uit?

Een e-liquid bestaat een aantal ingrediënten. De hoofdingrediënten die doorgaans worden gebruikt zijn:
  • PG - Propyleen Glycol
  • VG - Vegetable Glycerine
  • Smaakstof / aroma
  • Nicotine 

Propyleen Glycol

Propyleen Glycol is een vloeistof die zorgt voor de hoeveelheid ‘throathit’ en de smaakintensiteit.
Daarnaast is Propyleen Glycol een relatief dunne vloeistof waardoor e-liquids met een hogere PG-waarde worden gebruikt in kleinere clearomizers / coils.

Vegetable Glycerine

Vegetable Glycerine is de vloeistof die zorgt voor de hoeveelheid damp en zorgt voor een zachtere dampervaring. In tegenstelling tot PG is VG juist een relatief dikke vloeistof. E-liquids met een hogere VG-waarde worden daarom vaak gebruikt in clearomizers en coils die wat groter van formaat zijn.

Smaakstof / Aroma

Naast de basisvloeistoffen wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een smaaktoevoeging. Deze smaaktoevoeging wordt gerealiseerd door een smaakstof (aroma). Een aroma kun je vinden in vrijwel iedere smaakvariant en is vrijwel altijd op basis van PG.

Nicotine

Naast een smaaktoevoeging kan er daarnaast ook gekozen worden voor een nicotinetoevoeging in de e-liquid. De nicotinewaarde in e-liquids varieert van 0mg tot 20mg.

❗20mg = wettelijk maximale toegestane nicotinewaarde

Verschillende smaken 

E-liquids zijn er in diverse PG/VG verhoudingen en in ontzettend veel verschillende smaken te verkrijgen. Bij E-liquidMania hebben we inmiddels meer dan 400 verschillende smaken aan het assortiment toegevoegd.

De smaken kun je onderverdelen in diverse categorieën, waaronder:

Welke merken e-liquids zijn er?

E-liquids zijn in ontzettend veel verschillende smaken en diverse PG/VG verhoudingen te verkrijgen. Dit is niet mogelijk als er gebruik zou worden gemaakt van één leverancier. Daarom hebben wij meer dan 20 verschillende merken in het assortiment.

Ieder merk heeft zijn eigen unieke smaakkenmerken en eigenschappen.
Zo zijn er merken die zich richten op romige smaken en andere merken die meer gespecialiseerd zijn in tabakssmaken of fruitsmaken.

Enkele voorbeelden van merken die wij voeren:

Kant-en-klare e-liquids of zelf e-liquids mengen?

E-liquids die bij E-liquidMania te verkrijgen zijn, zijn in veel gevallen kant-en-klaar. Dit wil zeggen dat ze op smaak gemixt zijn en voorzien zijn van de juiste PG/VG verhoudingen en nicotine (optioneel). Leveranciers van kant-en-klare e-liquids investeren veel tijd in het ontwikkelen van smaakcombinaties om een prettige dampervaring te bieden. Maar als je liever het heft in eigen hand wilt nemen is dat gelukkig ook mogelijk.

DIY - Do It Yourself

E-liquids voor een elektronische sigaret kunnen ook volledig naar eigen wens worden samengesteld. Het zelf mengen van e-liquids wordt ook wel DIY of Do It Yourself genoemd. Op deze manier stel je zelf de smaak samen. Daarnaast ben je volledig vrij in het samenstellen van de PG/VG verhouding van een e-liquid. Er zijn diverse base liquids te verkrijgen waardoor een e-liquid volledig gepersonaliseerd kan worden.

Welke e-liquid is voor mij geschikt?

Om antwoord te geven op de vraag welke e-liquid geschikt is, zijn er een aantal factoren van belang. 

Daarom hebben wij de belangrijkste factoren kort toegelicht.
Onderstaande specificaties van een e-liquid zijn van belang:
  • Smaak
  • Nicotinewaarde
  • PG/VG verhouding
  • Throathit
  • Prijs

Smaak

Uiteraard is de smaak van e-liquid een hele belangrijke factor wanneer je op zoek bent naar een geschikte vloeistof. Echter is het op voorhand lastig te bepalen welke smaak geschikt is. Zo kun je een smaak kiezen die aansluit op de tabaksvariant die je in het verleden gerookt hebt. Echter kun je ook voor een smaak kiezen die aansluit op je lievelingsfruit of frisdrank. 

Helaas is er geen vuistregel op de vraag; welke smaak past bij mij? Bij de zoektocht naar een juiste smaak is het uitproberen en daadwerkelijk ondervinden.
Mocht je er niet uitkomen kun je altijd navragen aan onze klantenservice wat zij lekker vinden. Wij helpen je graag verder om een passende smaak te vinden.

Nicotinewaarde

Als je een passende smaak hebt gevonden kom je voor de volgende keuzemogelijkheid te staan:
Welke nicotinewaarde moet ik kiezen? 

Nicotine in e-liquids zijn in verschillende waardes te verkrijgen. De meest gangbare nicotinewaardes zijn:
  • 0mg - Nicotinevrij
  • 3mg - Laag / light sigaretten (geschikt voor Sub-Ohm)
  • 6mg - medium / normale sigaretten 
  • 12mg - hoog - normale sigaretten / shag
  • 18mg - zeer hoog / zware shag
  • 20mg - zeer hoog (nic salt)

⚠️ Belangrijk! Wij raden het af om gebruikt te maken een e-sigaret wanneer je nooit gerookt hebt. Dit geldt voor e-liquids voor zowel mét als zonder nicotine.

Geschikte nicotinewaarde

Een geschikte nicotinewaarde hangt dus af van de gewenste nicotine inname. Als je een zware roker bent die relatief veel sigaretten rookt wordt vaak een nicotinewaarde van 6mg of 12mg geadviseerd. Wij adviseren daarnaast ook om liever een lagere nicotinewaarde te gebruiken dan een nicotinewaarde die te hoog is. 

Naast de nicotine in een e-liquid heeft ook de e-sigaret zelf invloed op de aanbevolen nicotinewaarde. Zo geeft een MTL-vape minder damp en dus nicotine af dan een groter DL/Sub-Ohm-vape.

Nicotine Salt vs reguliere nicotine

E-liquids met nicotine zijn tegenwoordig te verkrijgen in reguliere nicotine (Freebase) en nicotine zout.
Reguliere nicotine is een enkele molecuul, waar Nicotine Salt bestaat uit meerdere complexen moleculen. Nicotine Salt is geschikt voor verdamping vanwege de ‘zachtere’ inhalatie-eigenschappen. Daarnaast is de molecuul van Nicotine Salt anders opgezet waardoor deze langer houdbaar is in vergelijking met de reguliere nicotine.

Wat is Nic Salt?

Nic Salt is een vorm waarbij de nicotine direct uit het tabaksblad wordt gehaald. Nadat het nicotine zout is gewonnen wordt er benzoëzuur toegevoegd waardoor de PH waarde zakt. Doordat de PH waarde zakt wordt de throathit minder waardoor er een zachtere inhalatie wordt gecreëerd. Ook is nicotine zout een natuurlijkere vorm van nicotine waardoor het sneller in het bloed wordt opgenomen. Door de snellere opname in het bloed is Nic Salt meer te vergelijken met de nicotine uit traditionele tabak, zoals sigaretten en shag.

Te veel nicotine

Te veel nicotine kan er namelijk voor zorgen dat je duizeligheid ervaart, hoofdpijnen, misselijkheid en je kunt er zelfs door gaan overgeven. Zodoende is het aan te bevelen om met een lagere nicotinewaarde te starten. Mocht dit niet voldoende voldoening geven kan er voor een hogere nicotinewaarde gekozen worden.

Nicotine in e-liquids vs traditionele tabak

De vergelijkingen van nicotine in e-liquids ten opzichte van traditionele tabak is erg moeilijk. Nicotine in e-liquids wordt vrijwel altijd aangeduid in aantal mg per ml. Daarbij is de opname van freebase nicotine uit een elektronische sigaret compleet verschillend dan bij het roken van een sigaret.
Hierdoor kun je de nicotine waarde op een pakje sigaretten niet direct linken aan de nicotine van een e-liquid.

Zit er smaak aan nicotine?

Het antwoord hierop is: ja!
Nicotine heeft een ietwat bittere en peperachtige smaak. Nicotine geeft in een veel gevallen een extra bite aan de smaak. Dit verschil wordt voornamelijk ervaren als dezelfde e-liquid met een andere nicotinewaarde wordt geprobeerd.

Ik wil graag mijn nicotine afbouwen

Zoals bij iedere verslaving het geval is kun je ook in het geval van nicotine het verlangen en behoefte afbouwen. Het is raadzaam om de nicotinewaarde stapsgewijs af te bouwen. Het afbouwen gebeurt bij vele dampers op gevoel. 

Zelf raden wij een tijdsframe van 4 tot 6 weken aan om de nicotinewaarde af te bouwen. Op deze manier kan het lichaam stapsgewijs wennen aan lagere nicotineopname zonder last te krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Past iedere e-liquid in mijn e-sigaret?

Hier kunnen we heel kort over zijn: niet iedere e-liquid past in een willekeurige e-sigaret.

E-liquids zijn te verkrijgen in diverse PG (propyleen glycol) / VG (Vegetable Glycerine) verhoudingen. Deze verhouding geeft aan wat de dikte van een vloeistof is.

PG is namelijk een relatief dunne vloeistof en VG juiste een wat dikkere vloeistof.
Zo worden e-liquids met een hogere PG waarde voornamelijk gebruikt in MTL-clearomizers en e-sigaretten, e-liquids met een hogere VG waarde juist in Sub-Ohm clearomizers.

Prijs van e-liquid

E-liquids zijn er naast verschil in smaak, nicotinewaarde en PG/VG verhouding ook in verschillende prijsklassen te verkrijgen. Het verschil in prijs zit vaak in de complexiteit van de smaak en de hoeveelheid VG in een liquid.

E-liquids waarbij gebruik gemaakt is van meerdere smaakaroma’s zijn vaak hoger geprijsd dan e-liquids die één smaakaroma bevatten. Daarnaast hebben e-liquids met een hogere VG-waarde ook in veel gevallen een hogere prijs. Echter worden hogere VG e-liquids veelal geproduceerd met gecombineerde smaken.

Wat is het verschil tussen PG en VG?

Wanneer je een e-sigaret hebt aangeschaft dien je een bijpassende e-liquid te gebruiken. Tijdens het vinden van een geschikte e-liquid kom je meermaals de termen PG en VG tegen. Maar waar staan deze termen voor en wat is het verschil daartussen. Wij leggen het in het kort uit voor je:

Wat is PG?

PG staat voor Propyleen Glycol en is één van de bestanddelen van een e-liquid. PG is een olie die erg smaakdragend is en voor een kriebel in de keel zorgt. E-liquids met een hogere PG-waarde zijn daardoor intenser van smaak en worden vaker voorzien van een hogere nicotinewaarde.

Throathit

Het keelgevoel wat PG creëert wordt ook wel ‘throathit’ genoemd. Dit gevoel is te vergelijken met het gevoel wat wordt ervaren tijdens het roken van traditionele tabak. Zodoende worden e-liquids met een hogere PG waarde veelal gebruikt door beginners en ex-rokers.

 Waar wordt PG in gebruikt?

Naast de productie van e-liquids wordt PG ook gebruikt in:
  • Deodorant-sticks
  • Massage oliën
  • Rookmachines (discotheken)
  • Tandpasta
  • Dierenvoeding
  • Cosmetica producten

Wat is VG?

VG is een afkorting voor Vegetable Glycerine. VG is namelijk een plantaardige olie die wat dikker is van structuur ten opzichte van PG. VG in een e-liquid zorgt voornamelijk voor de grotere wolken en een zachtere dampervaring.

Door de dikkere structuur van de vloeistof worden e-liquids met een hogere VG waarde voornamelijk gebruikt in grotere Sub-Ohm clearomizers of clearomizers die gebruiken maken coils die hiervoor geschikt zijn. 

Mocht je willen weten of jouw e-sigaret geschikt is om hogere VG e-liquids te verdampen neem gerust op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder om een geschikte e-liquid te vinden.

Waar wordt VG in gebruikt?

Naast e-liquid wordt VG in producten verwerkt die we vrijwel dagelijks gebruiken zoals:
  • Suikervervangers
  • Schoonheidsproducten zoals make-up, badschuim en deodorant
  • Voedsel voor huisdieren
  • Handcrème en zeep
  • Etenswaren, om een dikkere structuur te creëren
  • Verschillende soorten gel
  • Tandpasta

VG dampen

Om VG te dampen heb je dus een andere coil nodig dan bij gebruik met een hogere PG-waarde. Daarnaast heeft VG een lichtzoete smaak van zichzelf. Door deze eigenschappen worden VG e-liquids vaak gebruikt voor zoete fruitsmaken, romige smaken of cake-achtige smaken.

Reageren (0)

Login om een reactie achter te laten:

Inloggen

Voor 17:00 uur besteld, binnen 48uur geleverd
Onze klanten beoordelen ons met een 9.7/10
Gratis verzending vanaf €30,-