Hoe coil vervangen?

Een coil dient na een tijd de e-sigaret te hebben gebruikt vervangen te worden. De smaak verandert na verloop van tijd of de dampervaring vermindert.
Om te kunnen dampen heb je namelijk verschillende onderdelen nodig. Hierbij is een belangrijk onderdeel de verdamper oftewel de coil. Daarom hebben wij in het kort een toelichting gemaakt over het vervangen van de coil.

In de toelichting komen alle onderstaande punten aan bod:
  • Wat is een coil?
  • Hoe kan ik een coil vervangen?
  • Kan ik een coil schoonmaken?
  • Wanneer is mijn coil aan vervanging toe?
  • Hoe lang gaat een coil mee?
  • Moet ik mijn coil primen?
  • Wanneer weet ik dat mjjn coil op is?
  • Wat zijn dry hits?
  • Hoe vaak moet ik mijn coil vervangen?
  • Waarom moet ik mijn coil vervangen?

Wat is een coil?

Zoals eerder aangeven is de coil het onderdeel wat zorgt voor de daadwerkelijke verdamping in een e-sigaret. De coil is in veel gevallen een spoel met daaromheen katoen. Het katoen zorgt in dit geval voor de opname van de e-liquid en de spoel zorgt dan voor de verdamping. Nu hoor ik je denken, hoe zorgt de draad voor de verdamping?

Hoe wordt een coil warm?

De coil werkt in principe hetzelfde als een gloeilamp, de draad wordt door middel van stroom warm bij het vuren of hijsen en kan zodoende de e-liquid laten verdampen, welke dan geïnhaleerd wordt via de driptip.

Hoe krijgt mijn coil stroom?

De stroom is afkomstig van een batterij die in veel gevallen wordt ingeschakeld door 5x snel op de vuurknop te drukken. Als de batterij dan is ingeschakeld dient er op de vuurknop te worden gedrukt of worden gehesen waardoor er stroom in de gloeispiralen komt, dit resulteert dan in warmte die de vloeistof doet verdampen.

Draad en mesh in een coil

Tegenwoordig zijn de coils in veel verschillende draadsoorten en maten te verkrijgen wat je ook terugvindt op onze website. Er wordt niet altijd meer gebruik gemaakt van gloeidraad maar ook gaasjes (ook wel ‘mesh’ genoemd) worden steeds vaker toegepast.

Draadsoorten

Als een coil opgebouwd is met een draad gebeurt dit vaak in een spiraal vorm. Door de spiraalvorm kan de stroom zorgen voor warmte in het draad. Draadsoorten die veelal worden gebruikt zijn kanthal, stainless steel, titanium en nikkel. 

Mesh

Zoals gezegd wordt er naast spiraalvormige draden er sinds enige tijd ook gebruik gemaakt van mesh. Mesh coils kunnen een groter oppervlakte van het katoen gelijkmatiger verhitten waardoor er meer e-liquid verdampt kan worden. Deze methode zie je dan ook vaak terug in grotere sub-ohm coils. Sub-ohm coils zijn veelal grotere coils die een lagere weerstand (<1.0 Ohm) hebben.


Hoe kan ik een coil vervangen?

Het vervangen van een coil kan op verschillende manieren gebeuren. Het vervangen van de coil is grotendeels afhankelijk van het type clearomizer (tankje) wat wordt gebruikt. 
Echter is het voor veel clearomizers hetzelfde; de clearomizer kan open gedraaid worden, dit gebeurt vaak door de boven- en onderkant in tegengestelde richting te draaien. 

Laat de clearomizer leeglopen

Let er op dat vloeistof kan ontsnappen als de clearomizer los wordt gedraaid. Zodoende raden wij aan om de tank volledig leeg te dampen of leeg te laten lopen voordat de coil vervangen wordt.

Draai de coil los

Nadat de clearomizer open is gedraaid kan de coil worden verwijderd, de coil zit in veel gevallen met een schroefdraad in de onderkant van de clearomizer gedraaid. Na het los draaien van de coil kan een nieuwe coil worden geplaatst.

Helaas maakt niet iedere clearomzier gebruik van dezelfde werkwijze, daarom is het raadzaam om altijd eerst de handleiding van jouw clearomizer of e-sigaret te lezen.
Mocht dit verder niet duidelijk zijn kan er altijd contact opgenomen worden met onze klantenservice.


Kan ik een coil schoonmaken?

Het antwoord op de vraag kan ik een coil schoonmaken is: ja!
Het schoonmaken van een coil kan op 2 manieren:

Coil reinigen met water

De coil kan na het verwijderen in een kommetje met water worden gelegd voor een langere periode. Denk hier aan een periode van ongeveer 24 uur. Op die manier heeft de coil en het katoen voldoende de tijd om het vuil los te weken.

Coil reinigen met alcohol 

Een andere manier is het gebruik van alcohol. Alcohol zorgt namelijk voor ontsmetting en het losweken van vuil in het katoen. Laat ook de coil in dit geval ongeveer 24 uur in een bakje rusten. Wanneer je de coil wilt schoonmaken met alcohol kun je daar blanke wodka voor gebruiken.

Coil laten drogen

Na het weken van de coil is het raadzaam om ook weer de coil 24 uur te laten drogen. Zodoende heeft het katoen lang genoeg de tijd om volledig op te drogen.


Wanneer is mijn coil aan vervanging toe?

Wanneer je net begonnen bent met dampen of dit al voor langere tijd doet merk je na verloop van tijd dat de smaak minder wordt. Het katoen wat de e-liquid opneemt wordt na langere tijd gebruik minder van kwaliteit door vuil wat achterblijft. 

Vuil in een coil

Het vuil wat zich ophoopt in de coil zorgt dan voor een mindere smaak van jouw e-liquid. 
In veel gevallen is vuil in een coil e-liquid die wél verdampt is, maar niét is geïnhaleerd. Als de vloeistof dan weer afkoelt heeft het een andere samenstelling wat in het katoen blijft plakken. 
Daarnaast kan vuil ook stof zijn wat via de bovenkant in de clearomizer valt en ook in het katoen blijft zitten.

Kan ik voorkomen dat mijn coil vuil wordt?

Helaas is het onoverkomelijk dat een coil vuil wordt, iedere e-liquid laat na enig gebruik vuil achter in het katoen.


Hoe lang gaat een coil mee?

De levensduur van een vape coil is afhankelijk van meerdere factoren.
Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende type e-sigaretten en coils te verkrijgen, daaropvolgend is ook de levensduur van de coil bij ieder model anders.

Levensduur van een coil

Gemiddeld hebben de meeste coils een levensduur van 1 tot 3 weken. 
Dit kan uiteraard langer zijn als de coil minder intensief wordt gebruikt en minder lang als deze veelvuldig gebruikt wordt.

Verschil in levensduur van een coil

De levensduur van de coil kan door de constructie van de coil en door het type e-liquid anders zijn. Grotere sub-ohm coils die veel e-liquid verbruiken gaan minder lang mee ten opzichte van kleine coils die een mindere dampproductie creëren. Sub-Ohm coils
Coils met een lagere weerstand worden ook wel Sub-Ohm genoemd. Deze coils hebben een weerstand van 1.0 Ohm of lager. Sub-ohm coils zijn daarnaast vaak ook groter van formaat om meer dampproductie te genereren. Sub-ohm coils worden veelal gebruikt om direct over de longen te inhaleren (Direct Lung).

Wat zegt de Ohm waarde over de coil?

Doorgaans hebben coils met een Ohm waarde van 1.0 of hoger een langere levensduur dan coil die een lagere weerstand hebben. Coils die meer e-liquid verdampen gaan minder lang mee doordat ze meer vloeistof opnemen en daardoor dus ook meer vuil achterlaten op de coil.
Het vuil wat achterblijft zorgt voor een mindere smaakbeleving en verkort daardoor de levensduur van een coil.

Invloed van e-liquids op coils

Daarnaast heeft ook het type e-liquid invloed op de levensduur van de coil. In veel gevallen is het zo; des te zoeter de vloeistof des te sneller de coil vervangen dient te worden. 
Zoete smaakstoffen zorgen voor meer vervuiling op de coil in tegenstelling tot frisse of tabakssmaken.

Moet ik mijn coil primen?

Om optimaal van een coil gebruik te maken is het inderdaad aan te raden om de coil te primen.

Maar wat is het primen nou precies?

Primen van een coil is heel simpel gezegd het aanbrengen van e-liquid op het katoen voordat deze geplaatst is in de clearomizer. Wanneer je het primen van de coil altijd toepast bij een nieuwe coil ben je er zeker van dat het katoen volledig doordrenkt is met e-liquid.
Op die manier heb je ook minder kans op een dry-hit.

Wat is een dry hit?

Een dry hit wil eigenlijk zeggen dat het katoen is gaan schroeien tijdens het vuren. Dit kan komen doordat een coil te droog is omdat er te weinig e-liquid in de clearomizer zit of als een coil te vroeg opgewarmd wordt. Dit kan komen als een nieuwe coil met droog katoen nog niet helemaal doordrenkt is met e-liquid.


Wanneer weet ik dat een coil op is?

De smaak wordt minder

Een coil is op als de smaak niet meer optimaal is of als de dampproductie van de coil achteruit gaat. Als een coil voor langere tijd gebruikt is zorgt het vuil op het katoen voor een mindere smaak en voor een belemmering in de airflow. De airflow is de luchttoevoer die zorgt voor de hoeveelheid lucht die wordt aangezogen. Dit is vaak verstelbaar om diverse dampervaringen te creëren.

De airflow voelt anders aan

Een ophoping van achtergebleven vuil kan er voor zorgen dat de luchtgaten verstopt raken.
Als de airflow gedeeltelijk geblokkeerd wordt het steeds ‘zwaarder’ om te hijsen en zal de dampproductie achteruit gaan. Wanneer de airflow verstopt is geraakt kan dit verholpen worden door een nieuwe coil te plaatsen en de luchttoevoer schoon te maken. Het schoonmaken van de airflow kan met lauw/warm water en droog keukenpapier.

In het begin zal het wat lastiger zijn om te achterhalen of de coil op is maar na een tijdje te hebben gedampt weet je wanneer de coil aan vervanging toe is.

*Let op! Zorg er altijd voor dat het batterij gedeelte van je e-sigaret nooit in aanraking komt met water tijdens het schoonmaken van onderdelen.


Wat zijn dry hits?

Tijdens het dampen kun je last krijgen van een dry hit. Een dry hit is het droogbranden of schroeien van te droog katoen wat resulteert in een branderige en vaak een vieze smaak.

Hoe krijg ik dry hits?

Dit probleem kan ontstaan als een coil te weinig vloeistof in het katoen heeft opgenomen omdat er te weinig tijd zat tussen het vullen van de clearomizer en het opwarmen van de coil. Daarnaast kun je dry hits krijgen als de clearomizer niet op tijd is bijgevuld en droog gedampt wordt.

Dry hits door teveel power

Een dry hit kan voorkomen als de coil teveel power krijgt. Als de wattage of temperatuur stand te hoog staat ingesteld kan het zijn dat het katoen te snel warm wordt en de vloeistof direct verdampt waardoor kort daarna het katoen gaat schroeien.

Kan ik een dry hit verhelpen?

Wanneer je een dry hit hebt gehad kan het zijn dat na het bijvullen van de clearomzier het probleem is opgelost, helaas kan het ook zo zijn dat de coil direct vervangen dient te worden omdat de branderige smaak niet verdwijnt dit komt omdat het katoen verschroeid is.


Hoe vaak moet ik mijn coil vervangen?

Het vervangen van een coil is erg afhankelijk van het type e-sigaret die gebruikt wordt. Gemiddeld gaat een coil 1 tot 3 weken mee.
Echter als de smaak niet meer naar wens is, is het raadzaam om de coil te vervangen.

De levensduur van een coil hangt af van verschillende factoren:


Draadsoort

Een coil maakt gebruik van een draadsoort om de vloeistof te kunnen opwarmen.
Ieder draadsoort heeft een andere invloed op de levensduur van het katoen.
Zo kun je met de keramische en mesh coils doorgaans langer dampen dan de regulaire kanthal coils. Wanneer je gebruik maakt van de temperatuur gereguleerde coils zoals titanium en nikkel draadsoorten is het afhankelijk van de ingestelde temperatuur, des te hoger de ingestelde temperatuur des te sneller een coil aan vervanging toe is.

Omvang

Coils zijn er in verschillende soorten en maten te verkrijgen. En nu zul je denken wat heeft de grote van de coil te maken met de levensduur? 
De levensduur van de coil heeft namelijk te maken met de hoeveelheid vloeistof die het katoen opneemt. Als katoen veel vloeistof moet opnemen zorgt dit voor sneller voor vervuiling wat de levensduur verkort.

Katoen

 Niet iedere coil maakt gebruik van hetzelfde soort katoen. Coils kunnen gebruik maken van katoen, of katoen wat verweven is met vezels. Het vezel zorgt voor meer stevigheid en een betere doorstroming van de vloeistof wat de levensduur vergroot.

PG/VG gehalte

E-liquids zijn meestal opgebouwd uit een drietal vloeistoffen: PG (Propyleen Glycol), VG (Vegatable Glycerine) en aroma. 
En voornamelijk heeft de VG waarde invloed op de levensduur van een coil. VG is namelijk een stuk dikker van structuur en verdampt daardoor wat minder snel als PG. Met een dikkere vloeistof heb je namelijk meer kans op een dry-hit.
 

De smaakstoffen die zijn toegevoegd 

Naast PG en VG hebben ook de smaakstoffen invloed op de levensduur van een coil.
Wanneer er gebruik gemaakt wordt van zoete smaken zal de levensduur korter zijn dan wanneer er lichte of frisse smaken worden gebruikt.
Enkele voorbeelden hiervan zijn: room, custard en karamel.

De gebruik-intensiviteit 

Uiteraard heeft ook de intensiviteit invloed op de levensduur van een coil. Als je jouw e-sigaret niet kan loslaten en relatief veel e-liquid verbruikt zal de coil eerder aan vervanging toe zijn dan wanneer je alleen in de avonden gebruikt maakt van jouw e-sigaret. 

Chain-vapen

Daarnaast verkort ook ketting-dampen ook wel chain-vapen genoemd de levensduur van een coil. Chain-vapen zorgt er namelijk voor dat de coil snel en vaak wordt opgewarmd waardoor je eerder dry-hits ervaart.


Waarom moet ik mijn coil vervangen?

Dampbeleving

Uiteindelijk wil iedereen die dampt een ultieme smaak en dampervaring beleven. Wanneer je voor langere tijd dampt weet je dat de eerste dag dampen met een nieuwe coil de fijnste dampbeleving biedt. Om deze dampbeleving in stand te houden is het dus verstandig om tijdig van coil te wisselen.

Kwaliteit waarborgen

Naast de smaakbeleving is het ook belangrijk om je coil tijdig te wisselen om de kwaliteit te waarborgen. Als een coil te vervuild is kan dit zorgen voor oververhitting van het katoen of verstoppingen in de luchttoevoer. En dat is uiteraard niet wenselijk met je e-sigaret.


Meer weten of het vervangen van een coil?

Heb je na het lezen van deze blog nog andere vragen of wil je meer weten over het vervangen van een coil? Neem dan gerust op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder met het vervangen van een coil!
Voor 17:00 uur besteld, binnen 48uur geleverd
Onze klanten beoordelen ons met een 9.7/10
Gratis verzending vanaf €30,-