Stoppen met roken

Wanneer je wilt stoppen met roken kan dit in het begin erg lastig zijn. Vele rokers hebben door de jaren heen een bepaalde routine opgebouwd waar het roken een belangrijk onderdeel van is geworden. Om dit te doorbreken is een andere manier van leven wenselijk. 

Maar als het stoppen met roken zonder hulpmiddelen (Cold Turkey) erg lastig blijft kan er uitgeweken worden naar alternatieve oplossingen.

Elektronische sigaret

Een van de alternatieve oplossingen voor het stoppen met roken is het gebruik van een elektronische sigaret. Maar wat is een elektronische sigaret en hoe gaat het apparaat mij helpen om te stoppen met roken?

Wat is een elektronische sigaret?

Een elektronische sigaret ook wel e-sigaret genoemd is een elektronisch apparaat dat vloeistof verhit om te kunnen verdampen. In tegenstelling tot traditionele tabak wordt er bij een e-sigaret vloeistof verdampt in plaats van tabak verbrand. Omdat er geen verbranding plaatsvindt komen er geen schadelijke stoffen als teer en koolmonoxide vrij.

Keuze in e-sigaretten

E-sigaretten zijn er tegenwoordig in veel verschillende soorten, maten en kleuren te verkrijgen. Benieuwd welke e-sigaretten E-liquidMania in het assortiment heeft? Kijk naar het volledige e-sigaretten overzicht!

Hoe kan een e-sigaret mij helpen om te stoppen met roken?

Een e-sigaret kan helpen om te stoppen met roken omdat een e-sigaret dezelfde inhalatie-eigenschappen van roken kan nabootsen. Door dezelfde inhalatie-eigenschappen te hanteren kunnen de moeilijke momenten van het stoppen met roken doorbroken worden door gebruik te maken van een e-sigaret.

Nicotine in e-liquid

In een e-sigaret wordt gebruik gemaakt van een vloeistof, ook wel e-liquid genoemd, waar nicotine in verwerkt kan zitten. Wanneer je dan gebruik maakt van nicotine in een e-sigaret kan de drang naar een traditionele sigaret een stuk minder worden.

Ik wil graag stoppen, maar waar moet ik beginnen?

Zodra je eenmaal de stap hebt gezet om te stoppen met roken en gebruik wilt maken van een e-sigaret zijn een aantal aspecten van belang. Welke inhalatie wil ik graag hanteren en welke e-liquid en bijhorende nicotinewaarde past bij mij?

Manieren van inhaleren

Wanneer je begint met dampen wordt vaak de vraag gesteld welke inhalatie je wil gebruiken. Er zijn namelijk twee verschillende manieren van inhaleren mogelijk  bij een e-sigaret. Zo zijn er modellen die geschikt zijn om MTL (mouth-to-lung) mee te dampen en apparaten die geschikt zijn om DL (Direct-Lung) mee te dampen.

MTL en DL

 • MTL: vacuüm in de mond waarna de damp wordt doorgetrokken naar de longen. Te vergelijken met roken van een sigaret
 • DL: Hierbij wordt de damp doorgetrokken naar de longen. Deze inhalatie is meer te vergelijken met roken van een waterpijp.
Het volledige verschil tussen MTL en DL uitgelegd!

Welke e-liquid past bij mij?

Naast de manier van inhaleren is de keuze van een passende e-liquid van belang. Zo is er keuze uit meer dan 500(!) verschillende smaken en diverse nicotinewaardes. Om een goede keuze daarin te maken is het natuurlijk handig om te weten wat een e-liquid nou precies is. 

Wat is e-liquid?

Een e-liquid is de vloeistof die wordt gebruikt voor de verdamping in een e-sigaret. Een e-liquid bestaat uit twee verschillende oliën; PG (Proplyleen Glycol) en VG (Vegetable Glycerine). Deze oliën vind je ook terug in alledaagse producten als tandpasta, bier maar ook in boter. 

Aroma

Naast de grondstoffen PG en VG wordt er ook vaak een smaakstof ook wel aroma aan toegevoegd. Een aroma zorgt voor de smaaktoevoeging in een e-liquid. De aroma’s zijn er in ontzettend veel verschillende varianten te verkrijgen waardoor je kan afwisselen in smaak of een soortgelijke smaak kunt ervaren als tijdens het roken van tabak.

Nicotine in een e-liquid

In een e-liquid kan ook nicotine worden toegevoegd. De nicotine in een e-liquid kan in freebase vorm worden toegevoegd of in een zoutoplossing. 

Freebase nicotine

De freebase vorm is de traditionele toevoeging van nicotine in een e-liquid en is te verkrijgen in nicotinewaardes variërend van 3mg tot 18mg.

Nic Salt

Naast de freebase vorm is er sinds enkele jaren een nieuwe vorm bijgekomen, dit is de Nic Salt (zoutoplossing) toevoeging. Nic Salt is een nicotinetoevoeging waarbij de nicotine direct uit het tabaksblad wordt gehaald en wordt vermengd met benzoëzuur. 

Benzoëzuur-toevoeging

De benzoëzuur-toevoeging in Nic Salt e-liquids zorgt ervoor dat de nicotine sneller in het bloed wordt opgenomen en dat de nicotine de smaak van de e-liquid minder beïnvloedt.

Meer weten over Nic Salt? Klik dan hier

Verschillende nicotinewaarde bij E-liquidMania:
 • 0mg - Nicotinevrij
 • 3mg - Laag / light sigaretten (geschikt voor Sub-Ohm)
 • 6mg - medium / normale sigaretten 
 • 12mg - hoog - normale sigaretten / shag
 • 18mg - zeer hoog / zware shag
 • 20mg - zeer hoog (Nic Salt)

Waarom stoppen met roken?

Stoppen met roken kan door verschillende overwegingen worden beïnvloed. Dit kan uiteraard zijn vanwege het gezondheidsaspect. Zoals algemeen bekend is roken van traditionele tabak schadelijk voor het menselijk lichaam en kan het bepaalde gezondheidsrisico’s vergroten.

Financieel voordeel door stoppen met roken

Het financiële aspect kan ook een overweging zijn om te stoppen met roken. Roken van traditionele tabakssoorten wordt alsmaar duurder door de toegepaste accijnsverhogingen. Zo is een prijs van een pakje sigaretten sinds 1 april 2020 verhoogd met €1,00 waardoor je al snel €7,00 per 20 sigaretten betaalt.

Stoppen met roken anno 2020

Omdat het stoppen roken van traditionele sigaretten ook in 2020 steeds meer aangemoedigd wordt door de accijnsverhogingen komen er ook steeds meer alternatieve oplossingen op de markt.

Zo kun je gebruik maken van medicatie waardoor de drang naar een sigaret sterk afgenomen wordt. Maar er kan ook gebruik gemaakt worden van hulpmiddelen waar nicotine in verwerkt zit zoals pleisters, kauwgums of e-liquids

Het is niet makkelijk om direct te stoppen met roken

Wij weten als geen ander dat het stoppen met roken niet makkelijk is. Als je lange tijd gerookt hebt en de drang naar het gebruik van nicotine aanblijft kan een hulpmiddel een uitkomst bieden. 

Zo kan een e-sigaret met nicotine ervoor zorgen dat de drang naar een sigaret hanteerbaar blijft. Daarnaast zijn e-liquids in verschillende nicotinewaardes te verkrijgen. Het voordeel van verschillende nicotinewaardes is dat de nicotine inname afgebouwd kan worden. 

Afbouwen van nicotine

De verslavende stof nicotine die in traditionele tabak verwerkt zit kan lastig zijn om in één keer te verslaan. Om dit stapsgewijs af te bouwen kan je door middel van een e-sigaret steeds een lagere nicotinewaarde gebruiken. 

Ik rook best veel, hoe kan ik mijn nicotine afbouwen?

Als je een zware roker bent en in het begin kiest voor een hoog nicotinegehalte (12 of 18mg nicotine) kan dit na verloop van tijd afgebouwd worden naar een lager nicotinegehalte (3 of 6mg nicotine). Op deze manier kan het lichaam wennen aan steeds minder nicotine wat het stoppen met roken kan helpen.

Alle aspecten van een e-sigaret voor het stoppen met roken op een rijtje:

 • Verschillende nicotinewaardes: Zo kan de nicotine inname stapsgewijs afgebouwd worden
 • Smaken: e-liquids zijn er in veel verschillende smaken te vinden. Daardoor zit er voor elk wat wils tussen
 • Keuze uit verschillende e-sigaretten: er zijn verschillende e-sigaretten met verschillende inhalatie-eigenschappen. Zo kan een e-sigaret worden gebruikt die bij jou past.

Vragen over het stoppen met roken?

Heb je na het lezen nog vragen over het stoppen met roken of wil je gewoonweg meer te weten komen over e-sigaretten of e-liquids? Stel al je vragen gerust aan onze klantenservice! Wij helpen je graag met al jouw vragen.


⚠️ Veiligheidswaarschuwing

De volgende waarschuwing is van toepassing op alle nicotine-houdende varianten van onze producten: Dit product bevat de zeer verslavende stof nicotine. Het gebruik ervan wordt afgeraden voor niet-rokers.

Onze producten zijn niet geschikt voor personen onder de 18 jaar, niet-rokers, zwangere of borstvoedende vrouwen, personen met een allergie voor nicotinehoudende producten of personen met hart- en/of vaatziekten. Onze producten zijn een alternatief voor het roken van tabak.
Voor 17:00 uur besteld, binnen 48uur geleverd
Onze klanten beoordelen ons met een 9.7/10
Gratis verzending vanaf €30,-