Zelf eliquids maken

Je wilt graag zelf eliquids maken? Het zelf maken van je e-liquid (vaak afgekort als 'DIY' voor 'Do It Yourself') heeft grote voordelen. Hieronder hebben we het volledig uitgelegd om je eigen eliquids te maken.

Wat is het voordeel van zelf e-liquids maken?

Als je zelf je e-liquids maakt zijn er meerdere voordelen. Zo bepaal je bijvoorbeeld zelf de exacte smaak van je e-liquid. Ook bepaal je bij het zelf mengen de exacte intensiteit van de door jou gekozen smaak, alsmede de hoeveelheid damp die geproduceerd wordt.

Financieel voordeel van zelf e-liquid mengen 

Het zelf mengen van je e-liquids kan ook financieel gezien interessant zijn ten opzichte van de aanschaf van kant-en-klare e-liquids. Fabrikanten van kant-en-klare e-liquids stoppen namelijk veel tijd en energie in het ontwikkelen van smaken wat kosten met zich mee brengt.

Eigen e-liquid smaak creëren

Het assortiment aroma’s is daarnaast erg divers, waardoor er voor iedereen wel een smaak tussen zit die hem of haar bevalt. Ook kun je verschillende aroma’s samenvoegen, om zo tot een geheel nieuwe smaak te komen.

Wat heb ik nodig om e-liquids te maken?

Om een eigen e-liquid te maken heb je een aantal artikelen nodig. 
 Dit zijn onder andere:
 • Aroma
  • Aroma's zijn smaakconcentraten die je gebruikt om smaak aan je e-liquid toe te voegen.
 • PG VG Base 
  • Base is de smaakloze ‘basis’ e-liquid, verkrijgbaar in verschillende PG / VG verhoudingen.
 • Nicotinebooster (optioneel, ook wel nicotineshots genoemd):
  • Om nicotine aan je base toe te voegen kun je gebruik maken van zogenaamde nicotineboosters, ook wel nicotineshots genoemd. Dit zijn smaakloze e-liquids met een inhoud van 10ml, tot 20mg nicotine.
 • Flesjes
  • De flesjes gebruik je om de vloeistoffen in te mengen en om deze naderhand in te bewaren.
 • Naaldspuitje 
  • Het naaldspuitje gebruik je om de vloeistoffen in de juiste verhouding af te meten.

Het maken van e-liquid in 5 stappen

Het maken van je e-liquid kan al in een paar stappen.

Maar voordat je begint is er een kleine voorbereiding noodzakelijk.
Zo dien je er altijd voor te zorgen dat je de liquids mengt in een hygienische omgeving in schone flesjes, met een schoon naaldspuitje! Zorg er daarnaast ten alle tijden voor dat de benodigdheden uit de buurt van kinderen en huisdieren blijven!


 1. Het toevoegen van het aroma.
  Om te beginnen meet je de juiste hoeveelheid aroma af en doe je deze in het flesje. Omdat de hoeveelheid erg precies moet zijn, adviseren wij gebruik te maken van een naaldspuitje. Hoeveel aroma je precies nodig hebt verschilt per merk en soms zelfs per aroma. Daarnaast is de PG / VG verhouding ook van invloed op de mengverhouding. De aanbevolen mengverhouding wordt altijd uitgedrukt in procenten. Bij een aroma is dit bijvoorbeeld 10%. Stel je wilt in totaal 100ml maken, dan is de berekening als volgt: 0,10 x 100ml = 10ml aroma.
 2. Het toevoegen van nicotine. (sla deze stap over als je nicotinevrije e-liquid wilt maken).
   Hoeveel nicotinebooster je precies dient toe te voegen hangt af van de gewenste hoeveelheid nicotine in je e-liquid. Uitgaande van een nicotinebooster met 20mg nicotine: Stel je wilt in totaal 100ml maken met 6mg nicotine, dien je in dat geval 30ml nicotinebooster van 20mg toe te voegen. 
   Maak je gebruik van een nicotinebooster met 18mg en je wilt 10ml maken? Voeg dan 3,3ml nicotinebooster toe.
   Mocht je bovenstaande toch lastig vinden, helpt onze klantenservice je hier graag bij!
 3. Toevoegen van de base.
  Als laatste dien je nog de base toe te voegen aan het flesje. Het restant dat over blijft wordt dus base, afhankelijk van hoeveel aroma en eventueel nicotinebooster je gebruikt.
 4. Even goed schudden!
   Als je alle ingrediënten hebt toegevoegd kun je het dopje weer op het flesje doen (vergeet hierbij het vultuitje niet!). Schudt het geheel nu minimaal een minuut, zodat de inhoud zich goed met elkaar kan mengen. Laat het mengsel na het schudden nog even luchten met de dop er af, totdat alle luchtbelletjes verdwenen zijn. 
 5. Steepen.
   Nadat alle ingrediënten zijn samengevoegd en het goed schudden van het flesje dien je de e-liquid te laten steepen. 

Moet ik mijn e-liquid laten steepen?

Steepen, of rijpen in het Nederlands, mag en is niet bij ieder zelfgemaakt e-liquid nodig. Of, en hoe lang jouw e-liquid moet steepen is afhankelijk van je persoonlijke smaak en voorkeur.

Steepen is het proces waarbij je een mengsel enkele dagen in een donkere ruimte op kamertemperatuur bewaart zodat deze op smaak kan komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij een goede wijn, die naarmate de tijd verstrijkt vaak beter van smaak wordt.

Verschil in steeptijd

Het verschil in steeptijd kan per smaak, smaakcategorie of zelfs per merk verschillen.
Over het algemeen mag je van het volgende uitgaan: 
 • Zoete smaken minimaal een 5 dagen tot een week steepen
 • Tabakssmaken is het raadzaam om deze minimaal een week te steepen, vaak ontwikkelt een tabaksmaak zich optimaal na 3 weken.
 • Fruitsmaken zijn na 3 dagen al klaar om te gebruiken.

Zoals eerder gezegd is steepen vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Mocht je echter twijfelen of je jouw zelfgemaakt e-liquid beter wel of niet kunt steepen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice!

Kant-en-klare e-liquids

Naast de producten voor het maken van je eigen e-liquid verkopen wij ook 400 verschillende soorten e-liquids van veel verschillende merken. Wil je dus een keer een kant en klare e-liquid kopen, kijk dan zeker eens tussen ons uitgebreide assortiment e-liquids.

Hulp nodig bij het zelf maken van e-liquids?

Mocht je er niet helemaal uitkomen of heb je aan de hand van bovenstaande stappen nog vragen? Neem gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder met al jouw vragen!
Voor 17:00 uur besteld, binnen 48uur geleverd
Onze klanten beoordelen ons met een 9.7/10
Gratis verzending vanaf €30,-