Wat zijn coils?

Regelmatig krijgen we bij de klantenservice van E-liquidmania de vraag “Wat zijn coils?”. Reden genoeg dus om deze vraag hier eens te beantwoorden.

Wat zijn coils? In het kort:
Coils zijn de onderdelen in een e-sigaret die ervoor zorgen dat de e-liquid wordt omgezet van vloeistof in damp. Coils bestaan heel simpel gezegd uit een of meerdere gloeispiraaltjes, met daar eromheen of erin katoen. Het katoen neemt dan weer de vloeistof, ook wel e-liquid genoemd, op.

Zodra de coil dan wordt verhit, dankzij de stroom van de batterij, zal de e-liquid in het katoen verdampen. De damp is dan hetgeen wat je inhaleert, wanneer je een hijsje neemt van je e-sigaret.

Atomizer en coils

Een coil is het onderdeel van de atomizer waar de stroom wordt omgezet in warmte. Het spiraaltje (coil) wordt verhit en het katoen waar de vloeistof in zit, zit hier tegenaan. Hierdoor verdampt de e-liquid en krijg je dus de mooie wolken damp.

Een atomizer is in principe het hele onderdeel van de e-sigaret (waaronder dus de coil) wat zorgt voor deze verdamping. Dus op de vraag “Wat zijn coils?" is het antwoord: de gloeidraad in de elektronische sigaret die zorgt voor de verdamping van de e-liquid.

Tegenwoordig noemen merken de atomizers echter vaak coils, maar het principe blijft dus hetzelfde. Het is het onderdeel dat de elektriciteit omzet in warmte die nodig is voor verdamping.

Verschillende coils

In ons assortiment hebben we allerlei soorten coils. Het allergrootste verschil tussen de coils is uiteraard het materiaal, maar ook de Ohm-waarde die de coil heeft.

De Ohm-waarde is de weerstand die de coil biedt. Als je een lagere Ohm-waarde hebt, is de weerstand van de coil lager. Dit betekent dat de coil sneller heet zal worden en daardoor indirect ook meer damp zal genereren.

Als een coil een hogere Ohm-waarde heeft, biedt de coil dus meer weerstand. Hierdoor zal de coil minder snel heet worden en zal de coil indirect minder damp genereren.

In het kort is het dus:
💡Hoe lager de weerstand, hoe meer damp de coil in het algemeen af zal geven.

Welke coil moet ik gebruiken?

Ieder merk e-sigaretten maakt (vaak per model clearomizer) zijn eigen coils. Coils van andere merken of zelfs van hetzelfde merk maar van een ander type clearomizer zullen dus niet altijd passen. Het is daarom belangrijk om altijd goed uit te zoeken welke coil geschikt is voor jouw clearomizer.

Bij de startersets die op onze website worden aangeboden staan ook direct de bijpassende coils vermeld.

Kom je er niet uit? Vraag het dan gerust aan een van onze klantenservice medewerkers per chat, mail of telefoon.

Hoe lang gaat een coil mee?

Als we het hebben over wat een coil is, dan is de tweede vraag die we over dit onderwerp vaak krijgen: “Hoe lang gaat een coil eigenlijk mee?” Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt sterk af van het gebruik en van de kwaliteit van de coil.

Over het algemeen moet je de coil verwisselen wanneer je merkt dat er smaakverlies optreed, of wanneer je een wat rokerige of branderige smaak ervaart. Dit zal ergens tussen de 1 en 3 weken zijn.

Vervangen coils

Een coil kan slijten doordat bijvoorbeeld de vloeistof wat aankoekt aan het katoen en de coil zelf. Hierdoor zal de coil op een gegeven moment niet meer de gewenste hoeveelheid damp afgeven, of kan het zelfs een beetje viezig smaken. Dan is het tijd om de coil te vervangen.

Ook kan het zijn dat de coil een verbrande smaak afgeeft, wat je er soms na een paar hijsjes ook niet meer uit krijgt. Dit kan komen doordat de coil per ongeluk is afgevuurd terwijl het katoen niet doordrenkt was met vloeistof.

Het is daarom bijvoorbeeld ook van belang om bij het plaatsen van een nieuwe coil, of bij het opnieuw vullen van je clearomizer, de coil genoeg tijd te geven om goed doorweekt te raken met vloeistof. Wij houden als leidraad altijd 10 minuten aan.

💡Wil je meer weten over het vervangen van coils?
Kijk direct op de uitgebreide uitleg op onderstaande pagina:
Hoe coils vervangen?

Hoe vaak moet ik coils kopen?

Met name het katoen van de coil kan op een gegeven moment aangekoekt zijn door de vloeistof. Je gaat merken wanneer deze aan vervanging toe is, doordat het een wat viezige smaak af kan geven, of doordat er nog maar weinig damp wordt gegenereerd; Je moet dan wat harder hijsen wil je wat damp uit de e-sigaret krijgen.

Hoe vaak je coils moet kopen is dus afhankelijk van je gebruik en hoe snel de coil aan vervanging toe is. Wij houden als leidraad aan dat een coil tussen 1 tot 3 weken meegaat.

Zelf coils maken?

Als je voor langere tijd dampt heb je vast wel eens gehoord dat iemand zelf zijn of haar coils maakt. Het zelf maken van coils houdt in principe in dat het gloeidraad zelf wordt gewikkeld en dat het katoen tussen de gloeidraad wordt gehaald.

Om zelf coils te maken heb je diverse onderdelen nodig waaronder:
  • Draad
  • Gereedschap (tool-kit)
  • Katoen
  • Atomizer base 

Omdat het zelf wikkelen voornamelijk door gevorderde dampers en hobbyisten wordt gebruikt heeft E-liquidmania (nog) geen producten in het assortiment opgenomen hiervoor.

Mocht je er toch vragen over hebben stel ze gerust, wij helpen je er graag bij.

Hulp nodig?!

Heb je hulp nodig bij het vervangen van een coil of heb je een andere vraag over een coil?
Hieronder hebben wij in het kort de meest gestelde vragen toegelicht:

Ik krijg mijn coil niet losgedraaid?

Als een coil niet makkelijk los te draaien is kan dit komen door diverse oorzaken:

Zo kan het zijn dat er e-liquid tussen de coil en de onderzijde van de clearomizer is gelopen. Als de e-liquid wat droger wordt plakt het aan de schroefdraad van de coil en de clearomizer vast.

Ook kan het voorkomen dat de coil na verloop van tijd vaster komt te zitten door het opwarmen en afkoelen van de coil. Daardoor zet het metaal uit en krimpt het weer zodra deze afkoelt. 

Oplossing!

Om de coil toch los te draaien kan er gebruik gemaakt worden van een droge doek of wat keukenpapier. Daarmee creëer je wat extra grip waardoor de coil los gedraaid kan worden.

Mocht het gebruik van een doek geen uitkomst bieden kan er een tangetje aan te pas komen. Het is dan van belang dat het tangetje op de coil wordt geplaatst en niet op de clearomizer. Zo voorkom je beschadigingen op de clearomizer.

Waarom verbrand mijn coil?

Een coil verband in principe zelf niet maar het katoen wat verwerkt zit in de coil kan gaan schroeien of lichtjes verbranden wat voor een nare smaak zorgt.

Het katoen van een coil kan gaan schroeien als deze nog niet voldoende e-liquid heeft opgenomen of als de temperatuur van de gloeidraad te hoog wordt.

Oplossing! 

Om ervoor te zorgen dat het katoen voldoende doordrenkt is met vloeistof is het van belang om de clearomizer na het vullen 10-15 mintuten te laten staan. Daardoor heeft het katoen genoeg tijd om zich vol te zuigen met e-liquid. 

💡Dit proces kun je versnellen door voor het plaatsen van de coil wat druppeltjes e-liquid op het katoen aan te brengen. 

Om de temperatuur niet te hoog te krijgen is het belangrijk om de aanbevolen voltage/wattage stand te gebruiken. De aanbevolen stand staat vrijwel altijd gegraveerd op de zijkant van de coil.

Daarnaast is het beter om kortere hijsjes te nemen met een pauze waardoor de coil voldoende kan afkoelen.

Mijn nieuwe coil werkt niet?

Wanneer je een coil heb geplaatst die niet functioneert kan dit door verschillende oorzaken komen.
Een coil kan niet goed zijn aangedraaid in de clearomizer. Het kan ook voorkomen dat de coil defect is vanwege een kapotte of beschadigde gloeidraad.

Oplossing!

Het aandraaien van de coil in de clearomizer moet weinig moeite kosten en dient hand-vast te worden aangedraaid. Een te los zittende coil kan zo alsnog goed worden geplaatst en te ver aangedraaide coil kan terug in positie komen.

Wanneer je een defecte coil bezit zit er in veel gevallen niets anders op dan een andere coil te plaatsen. De gloeidraad van een coil is lastig te benaderen waardoor repareren vaak weinig uithelpt.

Kan ik een coil hergebruiken?

Een coil kan inderdaad hergebruikt worden als deze een tijdje is gebruikt.
Om een coil opnieuw te gebruiken dien je deze schoon te maken.

Hoe kan de coil schoongemaakt worden?

Het schoonmaken van een coil kan door deze te laten weken in water of alcohol.
Na het weken van de coil is het van belang dat de coil minimaal 24 uur de tijd krijgt om te drogen.

Meer weten over coils?

Heb je nog vragen of wil je meer weten over de coils uit ons assortiment? Stel je vragen dan gerust aan onze klantenservice. Wij staan elke werkdag voor je klaar!
Voor 17:00 uur besteld, binnen 48uur geleverd
Onze klanten beoordelen ons met een 9.7/10
Gratis verzending vanaf €30,-